Hogyan napozz a szép bőrért?

A D-vitamin termelése miatt elengedhetetlen a napozás. Jótékony hatással van a hangulatunkra, a bőrünkre és az egész szervezetünk működésére. Hetente 3 alkalommal 15 perc napozás (természetesen nem a déli órákban) már csodákra képes. Viszont ha valaki túlzásba viszi és nem használ megfelelő védelmet, a bőr károsodhat. Szabadgyökök, pigmentfoltok képződnek és a bőrön a gyors öregedés jelei látszódnak.
Hogy megóvjuk bőrünket az UV sugárzástól és egyéb káros anyagoktól, fontos tudnunk, hogy mi a különbség a fényvédők között és melyiket válasszuk. Léteznek kémiai és fizikai fényvédők. A kettő között hatalmas a különbség és sajnos ezt nem sokan tudják. 

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők (a boltokban kapható legtöbb termék ide sorolható) tele vannak olyan kémiai fényszűrő anyagokkal, amelyek veszélyesek a bőrre nézve. Ezek bekerülnek a véráramba is, így növelik káros hatásaikat, mint pl.: korai öregedést, hormonegyensúly felborulását, szabadgyökök képződését és a rákos megbetegedéseket.
Kémiai fényszűrők pl.: Retinyl palmitate (A vitamin), Octinoxate, Oxybenzone
Sajnos ezek nem mindig védenek megfelelően a káros UV sugarakkal szemben sem és a felszívódást elősegítő anyagoknak köszönhetően szinte akadály nélkül jutnak be a szervezetbe ezek a méreganyagok. 

Fizikai fényvédők

A fizikai fényvédők a kemiaival ellentétben nem elnyelik az UV sugarakat, hanem visszaverik, így hatékonyabbak az UVA és UVB sugarak elleni védelemben. Ezek az anyagok csökkentik az UVA sugárzás által okozott szabadgyök termelést.
Fizikai fényszűrők pl.: Titán-dioxid, cink-oxid
Ezek a természetben is előforduló összetevők fontos vegyületek a szervezet számára. Tehát nem károsítják a bőrt, védenek az UV sugarak és a szabadgyökök képződése ellen. 

TIPP! Az egyik legjobb fényvédelem ha 10-15 percnél tovább nem tartózkodunk a tűző napon és kalappal vagy ruházattal védjük a bőrünket.

Bővebben a helyes védelemről:

  • Fizikai fényvédőket főleg a natúr kozmetikumok között fogsz találni. Biztosan érzékelni fogod, hogy ezek felszívódása kicsit más mint kémiai társaiké, de érdemes kísérletezni velük. Általában olajosabb a textúrájuk, de ne ijedj meg, ha zsírosabb bőrtípsuhoz tartozol, a felszívódás után nem fog kifényleni a bőröd. 
  • Sajnos még mindig él a közhiedelem, hogy márpedig a szolárium egészséges. Sajnos ez nem igaz.
  • Ha strandolsz, napozol érdemes 2 óránként újrakenned magad!
  • Napozás előtt kb 20 perccel vidd fel a fényvédőt!

Cím

6000 Kecskemét, Lóverseny utca 29.

TELEFONSZÁM

0620/4966439

e-MAIL CÍM

barbara.juhasz95@gmail.com